, życiorys Andersena 

życiorys Andersena

solary, kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, fotowolt

Temat: Wydawnictwo W.A.B
Wydawnictwo W.A.B., założone w 1991 roku, największe sukcesy odnosi jako wydawca współczesnej prozy polskiej. W W.A.B. ukazują się książki m.in. Anny Bojarskiej, Katarzyny Grocholi, Krystyny Jandy, Krystyny Kofty, Marka Krajewskiego, Wojciecha Kuczoka, Marii Nurowskiej, Sławomira Shutego, Mariusza Sieniewicza, Magdaleny Tulli, Michała Witkowskiego i Marcina Wolskiego.

Dwie serie wydawnicze poświęcone literaturze polskiej, archipelagi oraz z zegarkiem, okazały się dużym sukcesem; zyskały uznanie krytyki i czytelników, a ich popularność rośnie z każdym kolejnym tytułem. Książki związanych z W.A.B. autorów zdobywają liczne wyróżnienia, a co roku przynajmniej dwie z nich są nominowane do najważniejszej polskiej nagrody literackiej - NIKE.

Wydawnictwo może się także poszczycić wyróżnieniami, które otrzymało w uznaniu zasług dla promocji rodzimej literatury, m.in. zaszczytnym tytułem "Kreatora kultury" przyznanym przez redakcję tygodnika "Polityka" w 2003 roku. Nagrodom towarzyszą sukcesy rynkowe (jak w przypadku cyklu Żaby i anioły Katarzyny Grocholi) i sukcesy wydawnictwa w sprzedaży praw do druku książek polskich autorów za granicą. Dotychczas zostało podpisanych 80 kontraktów dotyczących 35 tytułów.

Wydawnictwo W.A.B. rozwija się dynamicznie, stale powiększając ofertę (75 premierowych tytułów w 2005 roku) i tworząc kolejne serie wydawnicze. W 2001 roku powstała seria Don Kichot i Sancho Pansa, która przybliża polskim czytelnikom dzieła literatury współczesnej, przede wszystkim europejskiej. Ukazały się w niej znane i dyskutowane na świecie powieści takich autorów, jak Thomas Bernhard, Javier Cercas, Michel Houellebecq, Wiktor Pielewin, Zeruya Shalev, Majgull Axelsson oraz Władimir Sorokin. Wydajemy również książki noblistów: Elfriede Jelinek i Imre KertĂŠsza.

Do wspomnianych serii oraz cieszącej się dużym uznaniem serii z wagą, która przybliża czytelnikom szczególnie interesujące pozycje z różnych obszarów humanistyki, w 2004 roku dołączyły nowe cykle: mroczna seria, prezentująca współczesne gwiazdy światowej literatury kryminalnej m.in. Aleksandrę Marininą i Henninga Mankella, oraz autorów polskich, takich jak Marek Krajewski i Joanna Szymczyk, którzy umiejętnością budowania sensacyjnej intrygi nie ustępują mistrzom gatunku;
seria Fortuna i Fatum, przybliżająca czytelnikom życiorysy jednostek wybitnych, wpływających na bieg historii, w której ukazały się znakomite prezentacje sylwetek Henriego de Toulouse-Lautreca, Pabla Picassa, Hansa Christiana Andersena; wreszcie seria terra incognita, poświęcona reportażowi literackiemu, do której wchodzą m.in. książki Wojciecha Jagielskiego, Åsne Seierstad oraz Tony'ego Horwitza.

W 2005 roku proponujemy czytelnikom nową serię wydawniczą z miotłą, poświęconą twórczości kobiet. Znajdzie tu swoje miejsce literatura wysokiej próby, powieści ważne, często szokujące, niepozbawione ironii, gwarantujące doskonałą lekturę. Serię otworzyły bestsellerowe Dziewczyny z Portofino Grażyny Plebanek, historia grupy przyjaciółek z warszawskiego osiedla. Kolejne tytuły to m.in. Zdesperowane kobiety postępują desperacko, zabawna powieść najpoczytniejszej czeskiej pisarki, Haliny Pawlowskiej oraz Sto butelek na ścianie Eny Lucii Porteli, przewrotna, tragikomiczna opowieść o namiętności i zbrodni, rozgrywająca się we współczesnej Hawanie.

Wydawnictwo W.A.B. ma w swojej ofercie także książki dla dzieci - na przykład powieść Angeli Sommer-Bodenburg Wampirek, która rozpoczyna polską edycję wielotomowego cyklu, popularnego na całym świecie - oraz książki dla młodszych i starszych, m.in. tak głośne cykle powieściowe, jak dzienniki Adriana Mole'a pióra Sue Townsend, przygody Artemisa Fowl opisane przez Eoina Colfera czy Opowieści rodu Otori autorstwa Lian Hearn.

W 2003 roku wydawnictwo rozpoczęło publikację swych najgłośniejszych, najbardziej popularnych tytułów w wydaniu kieszonkowym, w serii W.A.B. w kieszeni.

Poza tym W.A.B. wydaje książki humanistyczne, popularnonaukowe oraz literaturę młodzieżową, literaturę faktu i poradniki.

źródło: http://www.wab.com.pl
Źródło: oksiazkach.pl/viewtopic.php?t=36



Temat: Gwiazdy westernów
Burt Lancaster



Burt Lancaster, właściwie Burton Stephen Lancaster (ur. 2 listopada 1913 roku w Nowym Jorku, w stanie Nowego Jorku, zm. 20 października 1994 roku w Century City, w stanie Kalifornia, na zawał serca) - amerykański aktor filmowy. Wyreżyserował również dwa filmy, a do jednego napisał scenariusz. Laureat Oscara.

Życiorys:
Przyszedł na świat w protestanckiej rodzinie klasy robotniczej irlandzkiego pochodzenia jako jedno z pięciorga dzieci Elizabeth (z domu Roberts) i listonosza[1] Jamesa Henry'ego Lancastera. Jego dziadkowie wyemigrowali z Belfastu do USA, jego rodzina ze strony matki uważa się za związaną z Frederickiem Robertsem.

Dorastał we wschodnim Harlemie i spędził dużą część swojego czasu na ulicy, gdzie jego wielką pasją była gimnastyka. W 1930 roku ukończył szkołę średnią DeWitt Clinton High School w nowojorskim Bronxie. Podjął pracę w cyrku jako akrobata. Podczas II wojny światowej, Lancaster dołączył do Armii Stanów Zjednoczonych.

Początkowo nie myślał o aktorstwie. Jego ówczesna żona June Ernst pracowała jako sekretarka w agencji aktorskiej, gdzie jeden z agentów namówił go, by zgłosił się na przesłuchanie do wystawianej broadwayowskiej sztuki Dźwięk polowania (A Sound of Hunting, 1945). Przez dwa tygodnie odtwarzał rolę sierżanta Josepha Mooney'a, która zwróciła na niego uwagę producentów filmowych i przyniosła mu nagrodę Theatre World Award. Debiutował na kinowym ekranie w dramacie kryminalnym noir Zabójcy (The Killers, 1946) jako 'Szwed' Andersen u boku Avy Gardner. Zdobył znaczny rozgłos i pojawił się w dwóch kolejnych produkcjach w następnym roku; thrillerze Brutalna siła (Brute Force) i dramacie kryminalnym noir Opuszczona furia (Desert Fury).

Przez wiele lat przyjaźnił się z amerykańskim aktorem filmowym Kirkiem Douglasem, z którym zagrał w pięciu filmach: Idę jedyny (I Walk Alone, 1948), Pojedynek w Corralu OK (Gunfight at the OK Corral, 1957), Uczeń diabła (The Devil's Disciple, 1959), Siedem dni w maju (Seven Days in May, 1964) i Twardziele (Tough Guys, 1986).

Za rolę pierwszego sierżanta Miltona Wardena w melodramacie wojennym Stąd do wieczności (From Here to Eternity, 1953) zdobył nominację do nagrody Oscara. Spróbował swoich sił jako reżyser westernu Traper z Kentucky (The Kentuckian, 1955) z muzyką Bernarda Herrmanna. Jego tytułowa kreacja Elmer Gantry (1960) z Jean Simmons została uhonorowana nagrodą Oscara oraz nagrodą Złotego Globu. Kolejną nominację do Oscara oraz nagrodę BAFTA otrzymał za postać Roberta Franklina Strouda w biograficznym dramacie Ptasznik z Alcatraz (Birdman of Alcatraz, 1962). Rola Lou Pascala w melodramacie kryminalnym Atlantic City (1980) z Susan Sarandon i Michelem Piccoli po raz kolejny przyniosła mu nagrodę BAFTA oraz nominację do Oscara i Złotego Globu. Nominację do nagrody BAFTA zdobył także za rolę Felixa Happera w komediodramacie Biznesmen i gwiazdy (Local Hero, 1983).

Ma swoją gwiazdę na hollywoodzkiej Walk of Fame. Ma ona numer 6801.

Życie prywatne:
Był trzykrotnie żonaty; z June Ernst (1935-46), Normą Anderson (od 28 grudnia 1946 do 1969), z którą miał pięcioro dzieci: Jimmy, Bill, Susan, Joanna i Sighle, oraz Susan Martin (od 10 września 1990 do jego śmierci).

Wybrana filmografia:
* 1946: Zabójcy (The Killers) jako 'Szwed' Andersen
* 1952: Karmazynowy pirat (The Crimson pirate) jako kapitan Vallo
* 1953: Stąd do wieczności (From Here to Eternity) jako Pierwszy Sierżant Milton Warden
* 1958: Osobne stoliki (Separate Tables) jako John Malcolm
* 1960: Elmer Gantry jako Elmer Gantry
* 1961: Wyrok w Norymberdze (Judgment at Nuremberg) jako Ernst Janning
* 1962: Ptasznik z Alcatraz (Birdman of Alcatraz) jako Robert Stroud
* 1963: Lampart (Il Gattopardo) jako Książę Don Fabrizio Salina
* 1969: Cyrk straceńców (The Gypsy Moths) jako Mike Rettig
* 1969: Obrona zamku (Castle Keep) jako major Abraham Falconer
* 1977: Wyspa doktora Moreau (The Island of Dr. Moreau) jako dr Paul Moreau
* 1980: Atlantic City jako Lou Pascal
* 1983: Weekend Ostermana (The Osterman Weekend) jako Maxwell Danforth
* 1989: Pole marzeń (Field of Dreams) jako dr Archibald 'Moonlight' Graham
Źródło: westerny.cba.pl/forum/viewtopic.php?t=5